Fra Advokaten: Open source-software – de vigtigste juridiske perspektiver
Denne udgave af Fra Advokaten stiller skarpt på de fundamentale juridiske aspekter og overvejelser, der bør tages i betragtning, inden man vælger at anvende open source-software i sit it-miljø.
Hvad er ’open source’ egentlig? Det korte svar er, at det handler om en type licensering, der giver brugere adgang til kildekoden. Mange taler om open source-software og ideologi, men fra et juridisk perspektiv er begrebet blot en samlebetegnelse for en række licenstyper. Den ene ting, som disse licenser har til fælles, er, at de baseret på open source-ideologien giver andre adgang til at tilgå og benytte sig af den konkrete softwares kildekode uden beregning.
Ligesom al anden software er open source-licenser således en immaterialretlig disposition over op- havsmandens rettighed.
Et fællestræk, vi oplever blandt mange udviklere, er, at de ikke går så meget op i, hvilken licenstype open source-værkerne bliver udgivet under.
Selvom udvikling af open source-software ofte er funderet i en ideologi om fri adgang til software, er det som organisation nødvendigt at anerkende princippet om, at open source er licensaftaler. Det er tydeligt, at brugerne af open source-software skal navigere i mere eller mindre forståelige rettigheder, hvorved man tvinges til at tage standpunktsrisici hver gang en ny open source-komponent introduceres i it-stacken.
I denne artikel gennemgås en række af disse risici, man som organisation er nødt til at navigere i, når der anvendes open source.