Research / alle artikler
Artikel

Publicerinsgår:

Open source-software: Introduktion

I denne artikel giver vi en introduktion til open source-software og gennemgår, hvordan det adskiller sig fra traditionel proprietær software.

Open source-software (OSS) er en betegnelse for software, hvis kildekode er frit tilgængelig for alle. 

Mange organisationer og virksomheder har i løbet af de senere år oplevet, at deres omkostninger til software er steget betragteligt, og vi ser nu softwarekunder – store som små –overveje alternativer til deres nuværende softwareporteføljer. Herunder open source-software. Der findes mange forskellige former for open source-software – fra fuldt udbyggede suiter af forretningssoftware, operativsystemer, databaser, værktøjer og større infrastrukturplatforme til helt små programmer, der udelukkende har én specifik funktion. Open source-software anvendes i et bredt udsnit af verdens it-infrastruktur, og dele af open source-projekter indgår ofte i digitaliserede virksomheders it-miljø – ofte uden man nødvendigvis er klar over det.

Der findes i dag open source-alternativer i hele softwarestakken fra hypervisor til slutbruger. 

Open source-software adskiller sig imidlertid fra proprietær closed source-software på flere måder. Den mest markante forskel er, at softwarens kildekode er åben for alle. Det betyder, at enhver frit kan se, ændre og distribuere softwaren, der ofte er gratis at anvende. Derudover foregår selve udviklingen af open source-software typisk væsentligt anderledes end det meste proprietære software. 

I denne artikel gennemgår vi de vigtigste forskelle mellem open source-software og traditionel proprietær software og belyser fordele og ulemper ved begge.